Basında Kulaçoğlu

Fıtık ameliyatları artık daha kolay

Daha çok kasıklarda, karın içindeki organlarda veya sezaryen sonrasında gelişen fıtıklar artık daha kısa sürede tedavi edilebiliyor ve hasta kısa sürede evine gidebiliyor.

Bilinenin aksine sadece zorlamadan değil ani bir hareket ya da hapşırma gibi basit nedenlerle de gelişebilen fıtık, günümüzde plastik yama ile tedavi ediliyor. Lichtenstein onarımı adı verilen ve ABD’nin Los Angeles kentinde geliştirilen yöntem, lokal anestezi altında 30-45 dakikalık bir sürede gerçekleşiyor. Hastanın 3 saat sonra evine gönderilebildiği yöntem, geçtiğimiz günlerde açılan ve Türkiye’nin ilk özel fıtık merkezi olan Ankara Fıtık Merkezi’nde de başarıyla uygulanıyor. Önemli bir sağlık sorunu olan fıtık hakkında merak edilenleri Ankara Fıtık Merkezin’den Doç Dr. Hakan Kulaçoğlu’na sorduk.

OTOMOBİL LASTİĞİNDEKİ PATLAK GİBİ’

Fıtığı, karın içi organlarının ve dokularının, karın zarından oluşan bir kese içinde, karın duvarındaki zayıf bir bölgeden

ya da yırtıktan dışarı doğru çıkması olarak tanımlayan Doç Dr. Hakan Kulaçoğlu, bu durumu, iç balonlu otomobil lastiklerindeki patlaklara benzeterek “Dış tabakada yani karın duvarında bir yırtık olması halinde iç balon bu yırtıktan dışarı doğru çıkacak, bu zorlama zamanla deliğin daha fazla büyümesine yol açacak ve fıtık gelişecektir” dedi. 

FITIK AMELİYATLARI BİRİNCİ SIRADA’

Kulaçoğlu’na göre, ülkemizde, resmi kayıt ve istatistik alanlarında henüz yeterli düzeye ulaşılamadığı için birçok hastalık konusunda olduğu gibi fıtık için de kesin bir sıklık belirtilemiyor:
“Ancak hastanelerimizin genel cerrahi polikliniklerine en çok başvurulan hastalıkların ve genel cerrahi ameliyathanelerinde en çok yapılan ameliyatların başında fıtık geldiğini söyleyebiliriz. ABD’de yılda 750.000’den fazla kasık fıtığı ameliyatı yapılıyor.” 

FITIK DEYİP GEÇMEMEK LAZIM’ 
Türkiye’de fıtık denince akla ilk gelen şeyin bel fıtığı olduğunu belirten Kulaçoğlu, ancak bel fıtığı diye hekime başvuran olguların sadece bir kısmında gerçekten bel fıtığı olduğu ve cerrahi müdahale gereğinin ortalama yüzde 5 olduğunu vurguladı:
“Buna karşılık kasık ve karın fıtıkları, tomografi veya MR gibi ileri tetkiklere gerek kalmaksızın teşhis edilebilen ve tek tedavisi ameliyat olan hastalıklar. Bu hastalıklar bel fıtığına göre daha ciddidir ve bazen hayati tehlike bile yaratabilir.” 

FITIK AMELİYATLARI ARTIK DAHA KOLAY’

Doç. Dr. Kulaçoğlu, geliştirilen yöntemlerle fıtık tedavisinin artık çok daha kısa sürede yapıldığını ve hastanın daha az ağrı çektiğini ifade etti. Kulaçoğlu, “Geleneksel fıtık tedavisi hastanın kendi dokularının birbirine dikilmesi ile yapılıyordu. Ancak fıtık hastalarında genel bir dokusal zayıflık olduğu için bu yöntemlerin uygun olmadığı bilimsel çalışmalarla ortaya çıktı. Bugün modern tedavi fıtıkların plastik yama ile tedavi edilmesidir. Lichtenstein onarımı adı verilen ve ABD’nin Los Angeles kentinde geliştirilen bu yöntemde hastayı lokal anestezi ile ve uyutmadan ameliyat ediyoruz, 30 ile 45 dakika süren ameliyattan 2-3 saat sonra da evine gönderilebiliyoruz. Bu yöntemin hasta konforu açısından en önemli getirisi ise ameliyat sonrası ağrının çok az olması. Bu yöntemle fıtığın tekrarlama ve ameliyat yerinin enfeksiyon kapma riski de çok düşüktür” dedi. 

Kulaçoğlu, sadece fıtık tedavisine özel merkez kavramının önce Kanada’da ortaya çıktığını bugün ABD’de hemen her eyalette ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinde birçok fıtık merkezi bulunduğunu vurgulayarak, Ankara Fıtık Merkezi ile Türkiye’nin bu alandaki ihtiyacının giderildiğini ve uluslararası standartların yakalandığını belirtti.

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/385444.asp